Viiniköynnökset saapuivat ja alehaukka iskee!

Kun kasvihuone saatiin pystyyn, aloin taas googletella sopivia viiniköynnöksiä. Unelmani on, että saisin kasvihuoneesta omia viinirypäleitä ja olen kateellisena katsonut muiden bloggaajien ihania kuvia viinirypäleistä. Viiniköynnökselle on rakennettu paikka kasvulavan päähän kasvihuoneen nurkkaan. Sen kasvutila on eristetty muista finnfoamilla ja  se pääsee ulottamaan juurensa ihan maahan asti. Ehkäpä se jaksaa tämän järjestelyn avulla suojautua talven pakkasia vastaan!

SOMERSET SEEDLESS JA SUPAGA

Halusin vihreän viinirypäleen, mutta sitten jouduin sivuraiteille. Luin siemenettömästä herkullisesta viinirypäleestä, jonka nimi on Somerset Seedless. Sen makua  ja siemenettömyyttä ylistettiin sen verran, että päätin sittenkin tilata tumman viinirypäleen!

Kasvihuoneessa on tilaa vain yhdelle viiniköynnökselle, mutta enhän minä sitten malttanut.... Halusin vielä sen vihreän. Siinäkin vaakakupissa painoi maku ja rypäleiden koko. Supagaa kehuttiin lisäksi vähäsiemeniseksi, joten otin sen vielä toiseksi viinirypäleeksi. Jännä nähdä miten nämä pärjäävät ensimmäisen talven!

Vasemmalla Somerset Seedless ja oikealla Supaga. Supaga oleilee tarjoushaukkana löydetystä ämpäristä. Euron ämpärin värit olivat niin huikeat, että en voinut jättää ostamatta! 

Somerset Seedless paikallaan kasvualtaan nurkassa. Vielä ainakin tänä ekana vuonna se saa vieruskaverikseen kurkun, joka kasvaa sen oikealla puolella.


PARSAA JA PIPARJUURTA

Kävelin Bauhausissa tekemässä ihan muuta kuin kasviostoksia ja osuin alennushyllylle. Ja siellähän oli huomattavassa alessa piparjuuren ja parsan juurakoita! Normaalisti pussi maksaa noin 13 euron ja nyt pakkasin ne riemastuneena mukaani kolmella eurolla kappale. Ajattelin, että jos kaikki juurakot ei olekaan ihan tikissä, niin ainakaan se ei olisi iso rahallinen menetys.

Kotona tarkistin juurakot ja piparjuuren kohdalla näytti ihan hyvältä. Parsan kohdalla arvioisin, että on vähän siinä ja siinä kuinka moni niistä lähtee kasvamaan. Ehkä noin puolet, mutta toisaalta juurakoita oli pussissa ihan hyvä määrä ja tarvitsen vain vähän paikkausta aikaisempaan parsapenkkiini. Laitoin ne kasvamaan ämpäriin, sillä niille ei ole vielä tilaa kasvulavoissa. Katsotaan kuinka moni lähtee kasvamaan!

Pusseja oli vielä pari päivää sitten Espoon Bauhausissa, joten jos haluat kokeilla lähtisikö parsa tai piparjuuri kasvamaan parin euron pussista, niin sieltä löytyy! (Ennen puutarhan info-tiskiä vasemmalla on ale-alue, josta bongasin pussukat.)

Parsaa ja piparjuusta, katsotaan jos ne lähtevät kasvamaan! ______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:10 kommenttia

 1. Toivotaan, että viiniköynnökset selviävät talvesta. Aivan mahtavat maisemat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon tosiaan, nyt aion kykllä peitellä ne kunnolla. Molemmilla on kylmänkesto jopa -30 astetta, mutta lunta pitäisi varmasti olla suojana... Katsotaan! Maisemat ovat kyllä ihan kivat! Puutarhurin silmä lepää niissä, vaikka välillä se tarkoittaakin aika raakaa tuulta suoraan kasvimaille. :)

   Poista
 2. Oho, viiniköynnöksiä saaristossa, vau! Aikamoista pro-meininkiä, jos ne vielä selviytyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan! Toisaalta oikeassa saaristossa Källskärissä ne kasvavat myös avomaalla! 😊

   Poista
 3. Toivottavasti köynnökset pärjäävät, tuota somersettiä olen itsekin metsästänyt, kehutaan niin herkulliseksi. Vai löytyy sulta vielä parsaakin, miten olet onnistunut sen kasvattamisessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet kuullut kehuja Somersetista, toivottavasti sen kasvatus onnistuu!

   Parsan laitoin kasvamaan viime keväänä, ehkä hieman liian aikaisin (siitä on oma blogi-kirjoitus, löytyy tunnisteela parsa). Kaikki juurakot eivät lähteneet kasvamaan, olisikohan niitä lavassa nyt viisi taimea. Parsat lähtivät tänäkin vuonna nätisti kasvamaan, mutta kyllä ne vielä vaativat pari vuotta ollakseen syöntipaksuisia... ehkä ensi vuonna jokin maistiainen! 👍😊

   Poista
 4. Hienoja löytöjä! Minäkin haluaisin tuon Somersetin, Zilgaa haikailen myös. Jospa sitä kohta itsekin pääsisi viiniköynnösostoksille. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Ja nyt kun kasvihuoneesi on jo valmis, niin ei muuta kuin viiniköynnöstä istuttamaan! :)

   Poista
 5. Viiniköynöksistä haaveillaan täälläkin. Kerro sitten, miten niiden kanssa meni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin ovat lähteneet kasvamaan uudessa paikassaan. Saapa nähdä miten talvella käy, se taitaa olla se kriittisin paikka!

   Poista