Kaalintaimet suojaan kaaliperhosiltaKaikki alkoi oikeastaan siitä että vihaan pelata harsojen kanssa. Yritin viime vuonna ja lopputuloksena oli vain repaleinen harso, jonka läpi oli hankala kastella kasveja. Niinpä jätin ne liian usein kastelematta ja lopulta harsokin oli tuulen jäljiltä niin reikäinen, että kaaliperhoset vain tanssivat ja toukat herkuttelivat kukkakaaleissani. Tähän täytyi löytyä toinen ratkaisu... Ensimmäinen löytyikin Bauhausista ja sen innoittamana taas nikkaroitiin!Tältä näyttää harsot tuulen jäljiltä. Reikiä täynnä!

HORTUS-KASVUTELTTA

Ostin lavankauluksiin sopivan  Hortus-kasvuteltan Bauhausista. Sen asensin jo toukokuun alussa ja laitoin kaalintaimia kasvamaan sen suojiin. Teltta tuntuu vähän naftilta lavankauluksen kokoon nähden, vaikka se onkin tarkoitettu 120 x 80cm kokoiseen lavaan. Vähän sai venytellä, mutta sain sen kuitenkin paikalleen. Kävi mielessä, että onkohan tämä teltta kuinka monen kauden satsaus, sillä sen laittaminen paikalleen tuntui kuluttavan muovia. Saati sitten talven ajaksi poistaminen ja laittaminen uudestaan paikalleen. Katsotaan, toivottavasti yllätyn positiivisesti!


Teltta on paikallaan! Taimet ovat viihtyneet siellä todella hyvin. Yläosa on kaksinkertainen. Siinä on muovi ja kun sen avaa vetoketjulla, on sen alapuolella verkkokangas. Myös verkkokankaan saa auki vetoketjulla.


Muovi kiinnitetään neppareilla laatikoihin.


Kuva on parin viikon takaa, taimet ovat kasvaneet jo reippaasti. Ötököitä ei ole näkynyt!


ISON LAVAN VERKKOSUOJA

Verkkosuojaamisesta innostuneena kävin ostamassa Bauhausista hyttysverkkoa viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa. Tällä kertaa ostin valmispaketin hyttysverkkoa, koska en ehtinyt pyytää myyjää paikalle leikkaamaan verkkoa rullasta. Tämä hyttysverkko oli aika kankaisen oloista, kun taas rullasta ostettava verkko on muovisempaa ja kovempaa. Tämän suojan huono puoli on, että kasvit kasvavat aika nopeasti kiinni verkkoon.


Hain pihalta jätelautoja ja tein lavaan sopivan kauluksen. 


Hyttysverkko on kiinnitetty ja suoja siirretty kaalien päälle. Taisin ehtiä juuri ajoissa ennen tuholaisten saapumista kasvimaille.KORKEAMPI VERKKOSUOJA PIENEEN LAVAAN 

Edellisistä innostuneina päätin nikkaroida vielä yhden korkeamman verkkosuojan pikkulavaan. Minulla kasvaa ilmeisesti aika paljon kaaleja ja punajuuria, joita haluan suojata. Tällä kertaa kävimme ostamassa puutavaran ja hyttysverko kaupasta.Sirkkeli kehiin ja lautoja leikkaamaan! Ilta meni mukavasti auringonpaisteessa nikkaroidessa. 


Valmista tulee!


Mittailua, jotta lopputulos olisi oikeasti 120 x 80cm...


Ruuvailun jälkeen minulla oli kehikko! Jälkikäteen ajatellen se olisi saanut olla matalampikin.


Näyttää siltä kuin olisin tekemässä tyllihametta, mutta kyllä tässä ihan puutarhahommissa ollaan!


Nitojalla verkko kiinni.


Ja tässä on lopputulos! Tässä kasveilla on tilaa kasvaa ja tuuletus on taattu!


TOIMIIKO VERKKO?

Nyt sitten jännitetään toimiiko verkko ja oikeasti pitää sekä kaaliperhoset että kirvat loitolla. Toistaiseksi kaalit ovat saaneet kasvaa rauhassa ja varsinkin kaksi ensimmäistä laatikkoa saivat suojan niin aikaisin, että ötököitä ei ollut vielä ilmassa. Olen tutkaillut kasveja ja missään niistä ei näy vihulaisia. Muutamia ötököitä (olen tulkinnut ne kirvoiksi) on hengaillut verkon päällä etsimässä reittiä kaalien luo, mutta ne eivät ole mahtuneet rei'istä sisään.

Kastelu onnistuu hyvin suoraan verkon läpi. Ainoastaan kankainen verkko painuu hieman veden painosta, muut eivät sano vedestä mitään. Joten laiska kastelija, eli minä, ei saa tästä verkosta tekosyytä siirtää kastelukannun kanssa heilumista!

Sain myös yhden lisäsyyn suojien pitämiseen, sillä bongasin viime viikolla kaksi peuraa tutkailemassa kasvilaatikoiden sisältöä. Verkko saattaa pitää myös nämä isommat tuholaiset poissa herkkujen ääreltä. Koirat kyllä ajoivat peurat tiehensä, mutta eiköhän ne rohkaise mielensä kesän edetessä... Raportoin verkon ötökkätilannetta myöhemmin kesällä!
______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:
8 kommenttia

 1. Oot näppärä nainen. En osaisi rakentaa noita. Olen luovuttanut jo kaalien suhteen, koska öttiäiset syövät ne aina rei'ille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että tämä verkkohomma toimii, niin voin jatkossa lällätellä kaalin tuholaisille... katsotaan! 😀😀

   Poista
 2. Hienoja ideoita, pidän peukkuja että toimivat. En ole koskaan tullut ajatelleeksikaan, että kaaliperhosen toukat tosiaan syvät kaalia =D. Kivaa kasvikautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna niitä on ollut onnfksi tosi vähän. Melkeinpä on samassa kunnossa verkon ulkopuolellakin kasvavat kaalit! Myös kirvoja on näkynyt aika vähän. 😊

   Poista
 3. Olet kyllä taitava ja kekseliäs. Kaikki "kasvatuksesi" ja niiden kasvupaikat näyttävät loistavilta. Ideoita tulee sieltl tänne Itä-Suomeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, jos sait ideoita! Seuraavaksi joudun miettimään miten suojaan kasvit peuroilta! 👍😀

   Poista
 4. Samanlaista suojausmenetelmää olen itsekin miettinyt. Olipa kiva lukea tästä, miten nuo kehikot toteutit, sain hyviä vinkkejä omiin suojauksiini.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Täytyy kyllä sanoa, että nämä suojat onkin toimineet paremmin peurasuojina tänä vuonna! Tosi vähän näkynyt kaaliperhosia! Viime vuonna niitä oli ihan pilvinä! 😊

   Poista