Ämpäriperunat multaan!


Olen päättänyt saada erittäin aikaisia uusia perunoita ja niitä aion kasvattaa ämpärissä. Siemenperunoita ei vielä löydy kaupasta, joten kaksi viikkoa sitten etsiskelin kaupan perunalaarista mahdollisimman ituisia perunoita. Otin viisi siikli-merkkistä pottua, koska se on aikainen lajike. Yleisperunaa otin neljä kappaletta, koska niissä oli hienot itujen alut. Ehkä normaalisti kukaan ei kaupassa ihastele, kuinka komeita ituja perunoissa on, joten vähän nauratti koko touhu.

Nyt potut ovat olleet itämässä kaksi viikkoa ja tänään päätin laittaa ne ämpäreihin. Potut pääsevät
neljään ämpäriin, joista kahdessa on reiät pohjassa ja kaksi muuta ovat umpinaisia. Niihin rakentelin kävyistä pohjaa liialle kasteluvedelle. Minulla oli vähän heikosti puutarhamultaa, joten päätin kokeilla olkiviljelyä.

Eihän minulla kyllä ole olkiakaan, mutta kaislaa löytyy kyllä! Niinpä päätin että ne ovat vähän niinkuin sama asia ja kävin keräämässä niitä perunaämpäriin. Puutarhamulta riitti kahteen ämpäriin ja toisiin piti keksiä muuta. Siikli sai kasvuvoimakseen taimimultaa ja kookoskuitua, johon sekoitin ihan pikkuisen Neudorfin lannoitetta, koska muuten sekoitus olisi kai vähän ravinneköyhä.

Nyt sitten vain odottamaan herkullisia pottuja!


Ensimmäinen vaihe, eli perunoiden idätys menossa. Perunat idätetään valossa, koska pimeässä idätettyjen pottujen idut menee helposti rikki. Vähän isoimmiksi olisin ne voinut kasvattaa, mutta kun on kärsimätön luonne, niin on kärsimätön luonne!


Potut laitetaan multaan hieman eri tasolle. Minä laitoin 2-3 pottua yhteen ämpäriin. Tässä ämpärissä on kaksi perunaa.


Kaislaämpärin pohjalla on multaa tai taimimullan & kookoskuidun sekoitusta. Perunat lepäävät mullan päällä ja sitten niiden päälle on laitettu kymmenisen senttiä kaislaa. 


Kävin keräämässä kaislaa rannalla ämpäriin ja pilkoin sitä pienemmäksi. Mielenkiintoista nähdä mitä tästä kokeilusta tulee!_______________

Seuraa Saaristopuutarhaa:


6 kommenttia

 1. Minäkin odotan innolla.Ämpärissä kasvattaminen toimii varmasti hyvin =). Siikli on perunoista myös minun suosikkini jo ihan makunsakin puolesta. Ihanaa alkavaa viikkoa <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun myöntämään, että lajikevalinta osui Siikliin ihan saatavuuden perusteella ja että netissä luki sen olevan varhainen pottu. Mutta hyvä että on hyvää, odotan innolla kasvua! :)

   Poista
 2. Ok. Minä olen istuttanut saaviin joskus toukokuun alussa. Sinä saat todella aikaisen sadon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin laitan loput perunat saaviin vasta toukokuussa. Ja sitten onkin kiva katsella minkälaisia pottuja puutarhurit laittaa! Olisi kiva testata jotain erikoisempaa. :)

   Poista